Rhae-Ann Mattice


De dan 57 jarige Rhae Ann Matice wordt op 24 juni 2004 dood aangetroffen. Ze is op een gruwelijke manier om het leven gebracht, aldus de patholoog die sectie op het ontzielde lichaam van Rhae Ann verrichtte. Ondanks de verschrikkelijke aard van het misdrijf, is er bijzonder weinig media aandacht. De van oorsprong Canadese Mattice woonde samen met haar 20 jaar jongere echtgenoot Ali in flatgebouw De Gouden Leeuw in de Amsterdamse Bijlmermeer nadat zij elkaar ontmoetten in het winkeltje No Budget dat Rhae Ann met bezieling runde. De zaak in tweedehands kleding werd druk bezocht door voornamelijk de arme bewoners van de Bijlmer, zij waardeerden haar zeer om het goede werk dat ze deed. Rhae Ann stond bekend als een vrouw die altijd bereid was de medemens te helpen, wat zich bijvoorbeeld uitte in het lenen of geven van geld aan anderen.

Onopgelost

De moord op de ruimhartige Rhae Ann is tot noch toe niet opgelost, een tijdlang werd haar weduwe verdacht maar wanneer hij een sluitend alibi blijkt te hebben wordt de verdenking rondom zijn persoon opgeheven. Het sporenonderzoek levert niets op, DNA materiaal is niet aangetroffen en ook een moordwapen ontbreekt. Op de dag van de vermissing stormde het hevig, wat waarschijnlijk veel bewijsmateriaal verloren heeft doen gaan. Het vermoeden bestaat dat de dood van Rhae Ann het gevolg zou zijn van een brute roofmoord. Wellicht een plausibele verklaring aangezien verschillende persoonlijke eigendommen waaronder haar portemonnee en mobiele telefoon, van Rhae zijn ontvreemd.


Naast de plaats van de moord wordt op dit moment druk getuinierd, gegeten, gedronken en een ontspannen levensstijl gebezigd door de bewoners van ‘het landje’. Sommigen staan nog dagelijks stil bij wat zich naast hun gekoesterde oase van rust heeft afgespeeld, anderen weten van niets. In een woest struikgewas is, voor wie zijn best doet, het kleine monument dat Tine Bakker voor haar goede vriendin Rhae Ann heeft gemaakt, te ontwaren. Een stille blijk van respect voor de vrouw die ondanks haar vriendelijke aard op zo’n verschrikkelijke wijze om het leven moest komen.

In memoriam

Rhae-Ann Mattice

1947 - 2004

Meer weten over de onopgeloste moord? Peter R. de Vries