POLDOX

educatief documentaire platform

» docenten

Walter Stokman

Walter Stokman
gaf op donderdag 31 maart 2011 voor Poldox een masterclass in P>LUX over regie.

WalterStokmanFillm is Walter Stokman. Hij werkt als freelance filmmaker voor Zeppers Film & TV. Eerder werkte hij freelance voor de VPRO. Hij was als regisseur betrokken bij Sportpaleis de Jong – Waskracht – Loladamusica – RAM  en In Europa. Hij realiseerde diverse documentaires.

Belangrijkste onderwerp tijdens de masterclass was Stokmans’ documentaire Scena del Crimine die zijn wereldpremière had in het parallelprogramma van het internationale filmfestival, Venice Days (Giornate degli Autori). De film maakte onderdeel uit van het programma ‘Italy: Portraits and Landscapes’.

Scena del Crimine is een raamvertelling in zeven ‘scenes’ die begint en eindigt op het gevangeniseiland Nisida. Daar tussenin zien we gezichten van de stad die door de onderwereld zijn bepaald. Zo horen we het droevige verhaal van een grootmoeder over haar vermoorde kleinzoon. Op de forensische afdeling van de politie vertelt rechercheur Baiano hoe zijn vroegere klasgenootjes stuk voor stuk ten prooi vielen aan de maffia. Op de militaire academie wordt met een krampachtig streven tegenwicht geboden tegen de chaos van de stad. We zien de gekmakende verveling van kruimeldief Mauro die door huisarrest gekluisterd is, terwijl hij treurig uitkijkt op de levendige straten van Napels.

Scena del Crimine schept een beklemmend beeld van een onderwereld die even ongrijpbaar als dichtbij is.