POLDOX

educatief documentaire platform

» Uncategorized

Mapping My Hollywood

In de tentoonstelling Mapping my Hollywood zien we filmische beelden van de Duitse kunstenares Hanna Mattes. De in 2006 voor de Rietveld prijs genomineerde Mattes is in het Amsterdams Centrum voor de Fotografie te zien als hoofdrolspeler, regisseur en fotograaf. De beelden zijn sterk geënsceneerd en verwijzen naar de beeldtaal van Hollywood.

Met dit werk onderzoekt Mattes de wetmatigheden van het filmbeeld en wat dit betekent in het dagelijkse leven. Door een enkel beeld te tonen met sterke verwijzingen naar bestaande klassieke films, roept zij een scala aan associaties en beelden op die in het collectieve geheugen verankerd liggen. Ook wanneer men het niet direct kan plaatsen, komt het decor bekend voor.

De afgelopen drie jaar werkte Hanna regelmatig in Los Angeles. Zij zocht locaties uit bekende films om foto’s te maken van hoofdpersoon Hanna. De exacte geografische plek en de gebeurtenis die zij fotografeert zijn ondergeschikt aan de filmische betekenissen. De plek staat veel meer voor een sfeer, gevoel, tijd of zelfs een genre films.

De tentoonstelling is tot 8 mei te bezichtigen in de Bethaniënstraat 39 op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.