POLDOX

educatief documentaire platform

» docenten

Jacqueline Maris

Jacqueline Maris werkt sinds 1984 bij de VPRO. Ze werd binnengehaald omdat ze “jong, onervaren en vrouw” was. Na een korte tijd verslaggeving voor Het Gebouw ging ze documentaires maken voor Het Spoor Terug, de voorloper van het huidige geschiedenisprogramma OVT. Sinds 1996 werkt Jacqueline Maris voor Bureau Buitenland van de VPRO op radio 1. Omdat ze wilde blijven schrijven, heeft ze altijd parttime gewerkt. Ze publiceerde in Trouw, NRC, Vrij Nederland en andere (reis)bladen.

Ook werkte ze mee aan twee boeken voor het geschiedenisprogramma OVT. Tussendoor is ze bezig met een boek over vrouwen in het Ierse Republikeinse Leger (IRA) in Noord-Ierland. Maar haar hart ligt bij reizen. Ze nam een paar keer onbetaald verlof en werkte als matroos op een zeilschip in de Cariben, reisde door de VS en liftte door Oost-Afrika en Turkije.

Voor het radioprogramma Bureau Buitenland volgde ze in haar tweeluik Cry Liberia en Truth & Reconcilation het proces tegen de Liberiaanse ex-president Charles Taylor, de misdaden waarvoor hij niet is aangeklaagd. Hiervoor won ze de Dick Scherpenzeel Prijs 2007. Andere regio’s die haar belangstelling hebben zijn het Midden-Oosten en de VS. In 2009 maakte ze een drieluik over Detroit, een stad in vrije val. Deze werd gehonoreerd met een speciale prijs op de  Prix d’Italia, een prestigieuze internationale competitie voor de beste radio-reportages over de hele wereld.

Momenteel zendt Bureau Buitenland de politieke familiesoap Villa Westbank uit. Hierin verslaan VPRO-verslaggevers Ellen van Dalen en Jacqueline Maris het conflict tussen Israël en de Palestijnen aan de hand van het leven van twee vrouwen, de joodse koloniste Danya en de Palestijnse Haifa.

Hoewel Jacqueline Maris moeder van twee zonen is, reist ze meer dan ooit. Ook het Radio Nederland Training Centrum (RNTC) stuurt haar regelmatig de wereld in. Zo maakte ze afgelopen jaren jongerenradio in Ethiopië, werkte ze met een lokaal Masai radio station in Tanzania en begeleidde ze de redactie van Voice of Tibet dat vanuit het indiase Dharamsala uitzendt.