POLDOX

educatief documentaire platform

» docenten

Ingeborg Beugel

Ingeborg Beugel (1960) haalde haar eindexamen aan de Europese School in Brussel en studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Midden jaren ’80 en tijdens de oorlog in Joegoslavië werkte ze voor de schrijvende pers en als radio- en televisiecorrespondent op de Balkan, standplaats Athene. Daarna kwam ze als vliegende reporter in dienst van ze KRO-Netwerk. Momenteel schrijft ze geregeld voor Vrij Nederland en maakt ze sterk persoonlijk getinte documentaireseries voor de IKON.

Haar mooiste wapenfeit is, volgens eigen zeggen, een langdurige samenwerking met en een uitgebreid portret van Laetitia Delhaez, één van de twee meisjes die de kelders van de Belgische pedofiel Marc Dutroux overleefden. Beugel was indertijd de enige journalist die er in slaagde om bij haar in de buurt te komen. Verder is zij bekend van de beruchte serie Familietrots (juli 2004) Een serie over falend overheidsbeleid in woonwijken met de Amsterdamse asociale familie Tokkie als exponent. In 2006 maakte zij de zesdelige serie Geloof, Seks & (Wan)hoop over islamitische ideeën met betrekking tot seksualiteit en vrouwen in onze multicultisamenleving.

In 2000 werd haar film Dear Europe bekroond met een Golden Gate Award. Een film over twee Guinese tieners die de misère van hun land wilden ontvluchten en op weg naar ‘het paradijs’ (lees: ‘Europa’) doodvroren in de wielkasten van een vliegtuig.

Momenteel maakt ze een vervolg op de IKON-serie Geloof, Seks & (Wan)hoop (voor oktober 2008) en werkt ze aan een serie over kinderen in oorlogsgebieden die een brief aan hun ouders schrijven: Letter from my Child (voor 2009/2010).

Naast het maken van betrokken documentaires, series en reportages schrijft Beugel ook. In de pen zit een roman die in 2009 gaat verschijnen bij Nijgh en van Ditmar 2009. De hoofdpersoon ondergaat een total facelift in Thailand. Je zou het een vorm van verregaande ‘participating journalism’ kunnen noemen, want Beugel onderging deze ingrijpende operatie ook daadwerkelijk zelf, waarover ze voor de VPRO een hilarische radio reportage maakte (De Ochtenden 6 april 2007, 11.00) en een ontluisterend verhaal in Vrij Nederland schreef.