POLDOX

educatief documentaire platform

» doxtheek

Leeftijd geen bezwaar, 2002

 

Wim Schepens-Hoge leeftijd geen bezwaar, VPRO, 2002

Met pensioen. Het begin van het einde of een nieuw leven? Wim Schepens reisde naar Needham, een voorstad van Boston, waar de Amerikaanse firma Vita Needle is gevestigd. De onderneming, gespecialiseerd in medische en industriële naalden, is gevestigd in een oud pand op de eerste verdieping. Op de deur prijkt een briefje ‘Personeel gezocht. Hoge leeftijd geen bezwaar’. Sinds enkele jaren hanteert dit familiebedrijf een opmerkelijk en succesvol personeelsbeleid: het neemt uitsluitend bejaarde medewerkers aan.

De gemiddelde leeftijd bedraagt 73 jaar en een vaste pensioenleeftijd kent het bedrijf niet. In de fabriek werken zo’n 35 mannen en vrouwen en volgens directeur Fred Hartman “ kunnen ze hier werken zolang ze de trap op kunnen.” De meeste medewerkers staan voor 20 tot 25 uur op de loonlijst en mogen zelf hun werkweek indelen. Er is nog nooit iemand ontslagen en Vita Needle keert jaarlijks een winstdeling uit. Hartman, zelf 49 jaar: “ Oudere mensen zijn flexibel, willen graag part time werken en zijn heel gemotiveerd.”

Hoge leeftijd geen bezwaar biedt ontroerende verhalen. Oude mensen die vertellen over de vreugde van nieuwe dingen leren, solidariteit, maar ook over eenzaamheid en zingeving aan de laatste fase van je leven.