POLDOX

educatief documentaire platform

DOXTUBE

Non-Stop

Documentaire Non-Stop

Amsterdam On Air

De makers van SALTO radio

Uit de Hand Gelopen

Sportverslaving

DOXTALK

Huisvrouwtje In De Dop

Destijds uitgezonden in het radio documentaire programma Damokles (KRO/NCRV, 1998). …

P> LUX masterclass Cherry Duyns

Cherry Duyns praat over samenwerken, het filmscript en het draaien. …

DOXTHEEK

The Atomic Café, 1982

Jayne Loader, Kevin & Pierce Rafferty-The Atomic Café, 1982

The Atomic …

De kunststof kameraad, 1999

VPRO, Wim Schepens – Trabant, de kunststof kameraad, 1999

Triumph des Willens, 1935

Leni Riefenstahl-Triumph des Willens, 1935

» doxtheek

Leeftijd geen bezwaar, 2002

 

Wim Schepens-Hoge leeftijd geen bezwaar, VPRO, 2002

Met pensioen. Het begin van het einde of een nieuw leven? Wim Schepens reisde naar Needham, een voorstad van Boston, waar de Amerikaanse firma Vita Needle is gevestigd. De onderneming, gespecialiseerd in medische en industriële naalden, is gevestigd in een oud pand op de eerste verdieping. Op de deur prijkt een briefje ‘Personeel gezocht. Hoge leeftijd geen bezwaar’. Sinds enkele jaren hanteert dit familiebedrijf een opmerkelijk en succesvol personeelsbeleid: het neemt uitsluitend bejaarde medewerkers aan.

De gemiddelde leeftijd bedraagt 73 jaar en een vaste pensioenleeftijd kent het bedrijf niet. In de fabriek werken zo’n 35 mannen en vrouwen en volgens directeur Fred Hartman “ kunnen ze hier werken zolang ze de trap op kunnen.” De meeste medewerkers staan voor 20 tot 25 uur op de loonlijst en mogen zelf hun werkweek indelen. Er is nog nooit iemand ontslagen en Vita Needle keert jaarlijks een winstdeling uit. Hartman, zelf 49 jaar: “ Oudere mensen zijn flexibel, willen graag part time werken en zijn heel gemotiveerd.”

Hoge leeftijd geen bezwaar biedt ontroerende verhalen. Oude mensen die vertellen over de vreugde van nieuwe dingen leren, solidariteit, maar ook over eenzaamheid en zingeving aan de laatste fase van je leven.