POLDOX

educatief documentaire platform

» doxtheek

Battleship Potemkin, 1920

Pantserkruiser Potjomkin (Battleship Potempkin) is een zwart-wit stomme film uit de Sovjet-Unie uit 1925, die geregisseerd is door Sergej Eisenstein en geproduceerd door Mosfilm. Het verhaal van de film, geschreven door Eisenstein en Sergej Tretjakov, is een gedramatiseerde versie van de opstand op de pantserkruiser Potjomkin in 1905.

Eisenstein gebruikte deze film om te experimenteren met montage, zodat de film een zo groot mogelijke emotionele invloed op het publiek zou hebben. Zijn experiment was zo succesvol, dat Joseph Goebbels zich zeer lovend uitliet over de film, die overigens wel verboden werd in Nazi-Duitsland; ook in andere westerse landen is deze film enige tijd verboden geweest.

Veruit de beroemdste scène is de (in werkelijkheid nooit gebeurde) slachting op de trappen van Odessa. In deze scène marcheren Russische soldaten de trap af, terwijl ze de opstandelingen en bevolking genadeloos neersabelen. Om extra drama aan deze scène toe te voegen, liet Eisenstein een kinderwagen met baby erin de trap afrollen, terwijl de moeder machteloos toe moet kijken. Deze scène heeft internationaal grote invloed gehad, onder meer op Leni Riefenstahl, en is meerdere keren geciteerd in andere films, waaronder The Godfather, The Untouchables en Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith.